Uppsjungning

  • Have you ever been down the water spout,

    Way down to the bottom of the water system?

    There you’ll find a little alligator who goes by the name of Alfred,

    If you do, he’s mine.

    I lost him.

    I threw him down the water spout,

    And now I’m feeling lonely, ‘ cause he’s gone,

    I miss him.

Tänk på detta när du står på scenen


Alla som står på scenen, oavsett om det är någon i bandet, i kören eller en solist, har en
avgörande roll för att den här konserten ska bli bra. Vi är en helhet – varje individs bidrag är
viktigt. Din energi, ditt fokus och din närvaro påverkar hela framträdandet.

  • Var aktiv och närvarande hela tiden. Även när ni inte sjunger, är publiken alltid medveten om er. Ha ett öppet kroppsspråk och visa engagemang, oavsett om det är en lugn ballad eller ett energiskt nummer.

  • Ha en positiv energi! Le och håll ögonkontakt med publiken så mycket som möjligt. Ditt
    ansiktsuttryck påverkar inte bara hur du sjunger, utan också hur publiken upplever
    framträdandet.

  • Ingen fippling eller distraktion. Håll händerna stilla och undvik att röra vid kläder, hår eller mikrofoner. Detta drar uppmärksamheten bort från framträdandet.

  • Lyssna på varandra. Var uppmärksam på dynamiken i musiken. När ni sjunger
    tillsammans ska ni inte överrösta varandra. Tänk på hur starkt eller svagt ni sjunger för att
    skapa variation och känslomässig effekt.

  • Följ körledaren. Var lyhörd för signaler från körledaren, särskilt vid dynamiska förändringar eller övergångar mellan olika delar av en låt.

  • Tänk på textens innehåll. Ge varje ord mening genom uttryck och känsla. Stärk budskapet i musiken genom att visa det i både kropp och röst.

  • Var tyst när du inte sjunger, men tappa inte fokus. Var hela tiden närvarande.

  • Undvik att prata backstage. Även om du inte är synlig för publiken, kan ljud från
    backstage störa föreställningen.

  • Respekt för teknik, kostymer och rekvisita. Vi flyttar inte på saker som inte tillhör oss
    själva.

  • Undvik att justera kläder på scen. Om något känns fel eller obekvämt, hantera det diskret och bara när det inte syns för publiken.

  • Ha ett öga på varandra. Om någon missar en insats eller är osäker, håll dig lugn och
    försök följa de som är säkra. Hjälp varandra genom ögonkontakt och små signaler.

  • Var redo i god tid! Kom alltid i tid till samlingar, soundcheck och insatser. Det skapar lugn
    och trygghet för alla.

  • Respektera musiken. Var alltid fokuserad och engagerad i musiken, även om du “bara” är en del av bakgrunden i en viss låt.

Scenskräck?

Förberedelse är nyckeln: Ju mer du repeterar, desto mer självsäker blir du. När du känner att du kan din del minskar stressen inför att framföra den. Ta tid till att öva och ta gärna hjälp av varandra.

Fokusera på andningen och slappna av: Djupa andetag kan hjälpa till att lugna nerverna. Andas långsamt in genom näsan, håll ett ögonblick, och andas ut långsamt genom munnen. Vi gör en gemensam andningsövning innan vi går upp på scenen. När vi är nervösa spänner vi ofta våra muskler. Ta några sekunder innan du går på scen för att skaka loss kroppen, stretcha och slappna av.

Visualisera framgång: Föreställ dig själv stå på scen och framföra din del med självförtroende. Positiva tankar och visualisering kan hjälpa till att minska ångest och bygga upp självsäkerhet.

Tänk på varför du gör det och släpp kontrollen: Fokusera på den glädje och energi som du sprider genom att uppträda, istället för att tänka på vad som kan gå fel. Och skulle något gå fel - äg det. Publiken vet inte hur det ska vara. Ibland kan vi vara för hårda mot oss själva. Tänk att det är okej att göra misstag och att det inte gör något om man råkar göra fel. Det ska märkas att det är live, annars kan publiken lika gärna kolla på tv.

Kom ihåg att vi alla är här för att stötta varandra! Ingen kan vara perfekt, vi är ett team och vi är här för att ha kul tillsammans.

Det är det imperfekta i oss alla som gör oss perfekta!

Röstvård

Vi vill gärna dela med oss av tips för att ta hand om rösten, särskilt under förkylningstider eller när ni sjunger mer än vanligt. Om ni har specifika frågor eller önskar ytterligare råd, tveka inte att höra av er till oss!

Här är några korta och användbara tips:

  • Ha alltid med en vattenflaska eller en termos med varmt te. Jag brukar även ha med mig honung, mintdroppar och olivolja för att ge halsen extra stöd.

  • Värm upp rösten ordentligt innan ni sjunger. Införskaffa ett fonationsrör för att hålla igång stämbanden med vibrationer; det gör underverk för rösten.

  • Ge rösten tid för återhämtning och vila. Om du känner dig trött i rösten, är det bäst att vara tyst och vila istället för att fortsätta sjunga.

  • Undvik spänningar. Försök att inte spänna nacken, käken eller axlarna när ni sjunger.

  • Lyssna på din kropp; överansträngning kan leda till skador.

  • Känn efter vad som funkar för dig. Personligen kan jag inte äta banan eller yoghurt innan jag ska sjunga, då det känns klibbigt i halsen. Undvik mat som kan påverka just din röst; stark mat, kryddor eller citrus kan irritera halsen och bör undvikas om du är
    känslig.

  • Regeln för sång. Min enda regel är att det aldrig får göra ont att sjunga.